Flamencon har sitt ursprung i södra Spanien, i regionerna Andalusien, Extremadura och Murcia. Namnet ”flamenco” avser både en musikgenre och den typ av dans som man dansar till musiken. De olika delarna av en fullständig flamenco heter på spanska cante, toque, baile och jaleo, det vill säga sång, gitarr, dans och jaleo. Det sistnämnda ordet, jaleo, avser de rytmiska ljud som man åstadkommer genom att klappa händerna och knäppa med fingrarna till musiken. Flamenco är en form av folkmusik, och tros ha framkommit ur den blandning av kulturer som funnits i Andalusien genom historien, då andaluser, kristna, muslimer, romer och judar har levt tillsammans. Även om musiken och dansen således är ett resultat av en sammansmältning av en rad olika kulturer förknippas de idag främst med Spaniens romska befolkning, och många framträdande flamencoartister idag är romer, eller gitanos.800px-Tablao_Cordobés_06

Flamencon är en levande dans som utövas på flera olika sätt idag. Ett av de mest autentiska är kanske juergan, som är ett spontant möte mellan flamencodansare, då de improviserar tillsammans. Det kan jämföras med när jazzmusiker har en jam session. Flamenco dansas också på så kallade tablaos, som är restauranger, caféer eller barer med flamencoshower. Varje ställe har ofta sina egna återkommande dansare, och flera stora flamencoartister har börjat sina karriärer på en tablao. Slutligen arrangeras också flamencokonserter, då dansen och musiken framförs i ett mer formellt sammanhang. Vid en flamencokonsert där musiken är i fokus uppträder normalt bara en gitarrist och en sångare, medan det vid dansuppvisningar vanligtvis finns två eller tre gitarrer på scenen.

Idag har flamencon spridit sig över hela världen, och är särskilt populär i USA och i Japan – i Japan finns det fler skolor som lär ut flamenco än det gör i Spanien! Om du älskar flamenco och andra danser, och funderar på att livnära dig på dansen genom att till exempel starta en dansskola, kommer du att märka att det är mycket att tänka på och ordna när man ska starta ett eget företag. Något som kan göra processen enklare är att låta Fakturino hjälpa dig med factoring – då har du i alla fall en sak mindre att hålla reda på.