Discodans har funnits sedan 70-talet och startades i USA. Dansen spreds sedan över hela världen tillsammans med den typiska discomusiken som man dansade till. I Sverige har man tävlat i discodans sedan länge och det är en av landets mest populära danser. När man dansar disco kan man göra det i olika former. Man kan dansa både ensam, som ett par eller i en grupp. Det finns även två stilar inom dansen, Disco Dance och Disco Freestyle. Om man tävlar inom Disco Freestyle är det tillåtet att hjula eller slå volter.

Discotävling i Sverige

Discodans är en av de mest populära dansgrenarna i Sverige. När det är dags för tävling, är det inte ovanligt att tusentals dansare är på plats för att ge allt. I år är det första gången på 20 år som VM i discodans arrangeras här i Sverige. VM i disco var i år i Örebro och då var 1500 dansare från 18 olika länder på plats för att tävla. Under fyra dagar tävlades det i fem olika grenar, freestyle, singel, par, grupp och formation. Det var 240 svenskar som var med och tävlade i VM i år. 12-åriga Nora Andersson från Västerås var ensam, svensk tävlande i sin gren freestyle.

Olika dansgrenar att välja bland

I Sverige finns många dansskolor och intresset för dans är stort. Det finns mycket att välja på om man är intresserad av att börja dansa. Om pardans är din melodi, finns det danser som till exempel vals, tango och foxtrot som är tekniska och lite mer långsamma danser du kan testa. Om tempo och teknik är det som du är mest intresserad av kan du testa salsa eller bugg. Pardans är inte det enda man kan prova på, utan det finns många danser du kan dansa individuellt såsom stepp, balett eller disco. Dans är en bra och annorlunda motionsform som ökar din smidighet och kondition.