Dans finns över hela världen och i många olika former. Synonymt med dans är ofta musik men det finns även danser som sker under tystnad. Att dansa ger massor av positiva effekter och har olika betydelse för olika människor. Till och med i djurlivet förekommer dans!

Dans i olika former

Definitionen av dans kan beskrivas som en koordination av olika rörelser man gör med kroppen. Dans hör till ett av världens vanligaste nöjen men det kan även fungera som en perfekt motionsform. Dans kan ge styrka, kondition, smidighet, kroppskontroll, ökad blodgenomströmning och dessutom frisätts mängder av må bra hormoner i kroppen när man dansar. Dans kan utföras på egen hand, i par eller i grupp. Man kan dansa för nöjes skull, som träning och i tävlingssammanhang. Dessutom finns det rituella danser hos exempelvis naturfolk. Djur ägnar sig åt danser i parningssammanhang eller då exempelvis hanar ska göra upp om vem som är starkast.

Young couple dancing

Vanliga danser

Vanligt förekommande dansformer i olika sammanhang är streetdance/hip hop, balett, foxtrot, vals, tango, salsa, bugg, orientalisk dans, linedance, afrikansk dans och så vidare. De flesta dansformer tillhör en specifik musikstil och medan andra relateras till något annat. Om man tar vals som exempel är det vanligt vid bröllop. Linedance är en dans där flera människor dansar tillsammans i en eller flera rader, och där koreografin innehåller upprepande sekvenser av rörelser. Bugg tillhör en av våra vanligaste sällskapsdanser och dansas ofta till dansbandsmusik.

Skapa hemsida om dans

Om du utövar en viss dans och vill dela med dig av dina erfarenheter kan du göra det smidigt genom en hemsida där du skriver texter och lägger ut bilder. Genom hemsidan kan du öka intresset hos andra människor för just den dans du är intresserad av. Om du ska starta en hemsida kan det vara bra att skaffa ett bra domännamn, exempelvis hos webbhotells.se.

Dans är viktigt för många människor. Det visar inte minst det faktum att dans tillhör ett obligatoriskt ämne i den svenska skolans läroplan. Skolverket skriver om fördelarna med dans, syftet med att det ingår i läroplanen och vad som ingår för de svenska eleverna.